Thursday, 09 August 2018 04:29

PUSAT KUTIPAN ZAKAT (PKZ) PAHANG BERSAMA MERAIKAN ANAK YATIM DI ATAS KAPAL KD PAHANG

Rate this item
(0 votes)

24 Mei 2018 – Untuk julung-julung kalinya PKZ Pahang bersama-sama dengan Radio Televisyen Malaysia (RTM) Pahang dan Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) Tanjung Gelang Kuantan telah meraikan 38 orang anak-anak yatim daripada Perumahan Anak-Anak Yatim Permata Camar (Permata Camar) dan Maahad Bahasa Dan Ilmu Al-Quran (MaBIQ) menjalani ibadah berbuka puasa dan menunaikan solat tarawih di atas kapal KD Pahang sambil merasai pengalaman meredah Laut China Selatan.

Program yang dinamakan program Jelajah Ramadhan ini memuatkan pelbagai aktiviti antaranya lawatan menerokai kapal KD Pahang yang merupakan aset utama bagi Mawilla Satu. Kemudian disusuli dengan aktiviti-aktiviti kerohanian seperti tazkirah Ramadhan, solat berjemaah dan solat tarawih di atas dek kapal.

Di samping itu, turut diadakan rakaman Takbir Raya Aidilfitri dan sumbangan duit raya kepada anak-anak yatim yang terlibat. Program tersebut telah dihadiri oleh Pengurus Besar Kanan PKZ Pahang Dato’ Haji Halidan bin Md Daud, Pengarah RTM Pahang Puan Norbaiyah bt Dato’ Borhanuddin dan Panglima Markas Wilayah Laut Timur I Laksamana Muda Dato’ Mohamad Adib bin Abdul Samad.

Pihak PKZ Pahang merakamkan ucapan terima kasih kepada RTM Pahang dan TLDM selaku penganjur utama program serta anak-anak yatim yang turut mengimarahkan program tersebut

Read 1802 times